Tekstgrootte:-+

Mark Mizee stelt zich voor

 

Even voorstellen: Mijn naam is Mark Mizee en ik ben sinds begin 2015 aangesteld als post-doc binnen het NHB-Psy project. De term post-doc is wellicht al een onbekende voor de meeste mensen. Simpel gezegd is dat een wetenschapper die na zijn promotieonderzoek door blijft werken in de wetenschap. Tijdens mijn eigen promotieonderzoek bij de afdeling Celbiologie van het VUmc is de NHB al van onschatbare waarde geweest voor mijn bevindingen. Destijds deed ik vooral onderzoek naar de speciale rol van de bloedvaten in de hersenen en de problemen die hierin ontstaan bij de ziekte multiple sclerose (MS). Aangezien ik via die weg het grote belang van menselijk hersenweefsel voor wetenschappelijk onderzoek heb leren kennen, was ik erg enthousiast dat ik na deze periode zelf bij de NHB aan de slag kon gaan.

Mijn rol binnen NHB-Psy omvat kortgezegd twee aspecten: Zorgen dat onderzoekers geschikt hersenweefsel ontvangen voor hun onderzoek, en ook zelf wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met datzelfde hersenweefsel. Het eerste houdt in dat ik samen met een panel aan experts beoordeel hoe we een onderzoeker die een aanvraag indient het beste kunnen helpen met het beschikbare hersenweefsel. Vervolgens zorgt het NHB-team ervoor dat onderzoekers over de hele wereld het hersenweefsel in goede orde ontvangen. Hierna willen we als hersenbank ook graag op de hoogte gehouden worden van de behaalde resultaten.

Ook probeer ik zorg te dragen voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om zoveel mogelijk te kunnen leren van de donor hersenen die we ontvangen. Momenteel wordt er voornamelijk bewerkt hersenweefsel uitgegeven aan onderzoekers, we willen zo snel mogelijk in staat zijn om naast dit  weefsel, ook cellen en genetisch materiaal aan te bieden aan onderzoekers. Een onderzoeker zou deze cellen bijvoorbeeld kunnen gebruiken om te zien of cellen van mensen met psychische klachten anders op hun omgeving reageren dan cellen van controle donoren. Er kan ook gedacht worden aan het bestuderen van de effecten van mogelijk nieuwe medicatie op deze cellen. Door het ontwikkelen van nieuwe manieren om hersenen te onderzoeken, en deze aan te bieden aan alle geïnteresseerde onderzoekers, komen we steeds meer te weten over de verschillen tussen de hersenen van mensen met en zonder psychische klachten.

Als NHB-Psy willen we ook graag de informatie uit de verschillende onderzoeken aan elkaar koppelen. Uiteindelijk moet de combinatie van alle opgedane kennis leiden tot nieuwe inzichten in het onstaan, het verloop, en het verlichten van psychische klachten bij patiënten. Daar hoop ik in de komende jaren een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.

m.mizee@nin.knaw.nl