Tekstgrootte:-+

NHB-Psy, de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie

Het ontrafelen van psychiatrische ziekten

Het brein van mensen met psychiatrische ziekten is anders dan dat van mensen zonder hersenziekte. Echter, tot op heden weten we niet wat er dan precies anders is en waarom het anders is. Hersenonderzoek is nodig om de oorzaken van deze ziekten te begrijpen. Helaas wordt dit belangrijke onderzoek belemmerd door een groot tekort aan menselijk hersenweefsel. Door de hoeveelheid hersenweefsel voor onderzoek te vergroten, bieden we onderzoekers meer kans om antwoorden te vinden. Hopelijk leidt dit tot de ontwikkeling van betere behandelingen, waarmee de kwaliteit van leven voor mensen met een psychiatrische ziekte zal verbeteren.

Post-mortem hersenonderzoek (= onderzoek met de hersenen van overleden mensen) is volgens ons de aanvulling die essentieel is om, samen met al het andere belangrijke onderzoek zoals MRI en genetica onderzoek, de puzzel compleet te maken:

De Nederlandse Hersenbank (NHB) en NHB-Psy

NHB-psy  is onderdeel van de Nederlandse Hersenbank (NHB). De NHB is opgericht in 1985 en wordt wereldwijd beschouwd als een uitstekende hersenbank, die op topniveau werkt, met snelle obducties van donoren die schriftelijk toestemming hebben gegeven (informed consent ) voor het gebruik van hun klinische gegevens en hun hersenen voor onderzoek. Sinds de start van NHB is er van 4000 obducties hersenweefsel uitgegeven aan meer dan 750 onderzoeksprojecten over de hele wereld. Vroeger registreerde de NHB vooral gezonde hersendonoren en hersendonoren met een neurologische aandoening, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose. Sinds eind 2012 is een bijkomende focus van de NHB het registreren van mensen met een psychiatrische ziekte.

Alle procedures van de NHB zijn in overeenstemming met de nationale wet- en regelgeving en afgestemd op de rechten van de mens (zelfbeschikkingsrecht, waardigheid en integriteit). Het hersenweefsel wordt alleen geanonimiseerd beschikbaar gesteld voor onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek naar psychiatrische ziekten

 NHB-Psy onderzoek