Tekstgrootte:-+

Verslag 'De Psychiatrie Ontleed(t)'

06-11-2013
Verslag 'De Psychiatrie Ontleed(t)'

Start hersendonorprogramma NHB-Psy

Op donderdag 24 oktober 2013 werd de aftrap van de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy) gevierd met een drukbezocht symposium in de Rode Hoed te Amsterdam. Behandelaren, (ex-)patiënten, vertegenwoordigers van verschillende patiëntverenigingen en andere geïnteresseerden vormden een bont publiek. De sprekers verzorgden een gevarieerd programma, dat werd ondersteund door de prachtige, gevoelige muziek van Selma Peelen. Mede dankzij de gastheer van de middag, Damiaan Denys, was er spontane interactie tussen het publiek en de sprekers. Ook de lancering van de NHB-Psy film tijdens het symposium was een groot succes. De film kunt u hier bekijken.

De variëteit in sprekers leidde tot een interessant programma. Het symposium werd geopend door Theo Mulder, directeur Instituten van de KNAW, met een uitleg over de relatie tussen de KNAW en de Nederlandse Hersenbank (NHB). Dick Swaab liet zien welk wetenschappelijk onderzoek hij al heeft kunnen doen dankzij hersenweefsel van de NHB. Vervolgens had Irina Uitewaal de moed om met het publiek te delen hoe het is om op te groeien met een broer die een autisme spectrum stoornis heeft. Haar persoonlijke verhaal onderstreepte het belang van méér kennis over psychiatrische ziekten.

Na een korte pauze wisten drie sprekers van het management team van NHB-Psy, zijnde Saskia Palmen, Inge Huitinga en Helena Cousijn, een beeld te schetsen over het ontstaan van NHB-Psy en het belang van menselijk hersenweefsel voor wetenschappelijk onderzoek. René Kahn was hekkensluiter van het spreekgedeelte en presenteerde over de veranderingen in het brein bij schizofrenie. Tenslotte was er nog de mogelijkheid tot het stellen van vragen onder leiding van Damiaan Denys. Na een afsluitende borrel kon het kick-off symposium van NHB-Psy de boeken in als een geslaagde middag.

Fotoserie symposium

De Rode Hoed Aankleding van de zaal Opening door Theo Mulder NHB-Psy wordt mede mogelijk gemaakt door... Gastheer Damiaan Denys Dick Swaab vertelt over zijn onderzoek naar depressie Muzikaal intermezzo: Selma Peelen Irina Uitewaal heeft een persoonlijk verhaal over het belang van NHB-Psy In de pauze wordt genoten van het mooie weer Saskia Palmen licht het NHB-Psy project toe Inge Huitinga legt NHB uit Helena Cousijn over onderzoek Muzikaal intermezzo 2: Selma Peelen René Kahn onderstreept de noodzaak van hersenbank Er zijn veel vragen vanuit het publiek Vraag vanuit het publiek II Vraag vanuit het publiek III Neuropatholoog Annemieke Rozemuller licht ook nog een vraag toe Het hele NHB-Psy team bij elkaar Sponsors symposium

Filmopname symposium

Roy Gomes, webmaster van Anoiksis, heeft de gedurende het hele symposium filmopnames gemaakt. De film van het symposium is eerdaags via de website van Anoiksis te bekijken.