Tekstgrootte:-+

Het getraumatiseerde brein

06-08-2014

Brein & Gedrag

Sommige ervaringen zijn zó schokkend dat ze jaren op het netvlies blijven staan. Of dat je ze keer op keer opnieuw beleeft terwijl je gewoon probeert te werken of in slaap wilt vallen. Militairen en hulpverleners maken veel heftige gebeurtenissen mee en een deel van hen ontwikkelt daardoor een posttraumatisch stressyndroom.
Karin van den Boogaert praat hierover met Eric Vermetten, militair psychiater en bijzonder hoogleraar medisch-biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma aan het Leids Universitair medisch Centrum, Natasja Rietveld, wetenschappelijk medewerker bij de Stichting Waardering Erkenning Politie (St WEP) en Jacco Bezuijen, politieagent met PTSS en auteur van het boek ‘Hoe mijn jongensdroom in een nachtmerrie veranderde’.
 
‘Het getraumatiseerde brein’, is onderdeel van de serie ‘Het emotionele brein’. Daarin vragen we ons af wat er in onze hersenen gebeurt als we sterke gevoelens ervaren en wat we er aan hebben als emoties ons overspoelen. Moeten we onze emoties altijd de vrije loop laten, of kunnen we ze soms beter wegstoppen?