Tekstgrootte:-+

Daydream

20-08-2014
Daydream

In het UMC Utrecht loopt een interessant project, waarbij in samenwerking met het game-ontwikkelbedrijf GainPlay, wordt onderzocht of het computerspel Daydream kan bijdragen aan de behandeling van patiënten die veel stress of concentratieproblemen ervaren. In het Hersencentrum van het UMC Utrecht wordt dit momenteel onderzocht bij een groep patiënten die stressgevoelig is en voor wie behandeling moeilijk is, namelijk mensen met psychotische stoornissen.

'Train your brain'

Daydream is een computerspel, ontwikkeld om concentratie, focussen van aandacht, en ontspanning op een innovatieve manier te trainen.

Wie heeft er niet af en toe behoefte aan ontspanning of beter focussen van aandacht? Voor mensen met psychische problemen is dit extra moeilijk en extra belangrijk. Bestaande trainingen in deze vaardigheden zijn arbeidsintensief en voor mensen met psychische stoornissen vaak moeilijk te volgen en vol te houden.

Daydream werkt met biofeedback, dat wil zeggen dat spelers het spel niet met een muis, maar met hun hersenen spelen. Een headset leest hersenactiviteit af. Naarmate je beter concentreert of ontspant, zie je de wereld op het scherm voor je ogen veranderen. Sneeuw verdwijnt, de zon gaat schijnen en vogels fluiten.

Daydream sluit aan bij jonge mensen die graag achter de computer zitten en kan op elk gewenst moment gespeeld worden om te helpen stress te verminderen. Voor mensen die gevoelig zijn voor stress kan dit bijdragen aan hun herstel.

In dit filmpje kunt u zien hoe het spel Daydream eruitziet:

 Daydream

Publieksprijs

Het Hersencentrum dingt met het spel Daydream mee naar de Accenture Innovation Awards 2014 en hoopt in aanmerking te komen voor de publieksprijs. Maar daarvoor hebben zij wel uw stem nodig!

Meer informatie over het project en hoe u kunt stemmen leest u hier.