Tekstgrootte:-+

Over hersenonderzoek

Welk onderzoek wordt gedaan en wat zijn de voordelen?

Met de beschikking over menselijk hersenweefsel kunnen wetenschappers psychiatrische ziekten op cellulair en moleculair niveau onderzoeken, iets wat met andere onderzoeksmethoden niet mogelijk is. Zo kunnen bijvoorbeeld de bevindingen van beeldvormende studies bij levende mensen, zogenaamde MRI studies, op kleiner, meer gedetailleerd niveau verder uitgezocht worden, bijvoorbeeld door naar de individuele zenuwcellen te kijken. Op deze manier wordt er steeds meer inzicht verkregen in de normale en de afwijkende hersenontwikkeling. Daarnaast kunnen neurotransmitters, de boodschapperstoffen in de hersenen, onderzocht worden en wat we daar te weten komen kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Wij hebben voor u een aantal voorbeelden op een rijtje gezet van resultaten van post-mortem onderzoek naar verschillende psychiatrische aandoeningen dat reeds uitgevoerd is. Deze zijn hier te lezen.

Van essentieel belang voor al deze studies is de beschikbaarheid van menselijk hersenweefsel van gezonde vrijwilligers, mensen zonder psychiatrische ziekte, die overleden zijn. Alleen door de hersenen van mensen met een psychiatrische ziekte te vergelijken met de hersenen van mensen zonder een psychiatrische ziekte wordt de kennis van psychiatrische ziekten vergroot.

Hoe activeer ik mijn account voor de vragenlijstapplicatie?

Als u voor het eerst de medische vragenlijst via internet gaat invullen, zult u gevraagd worden om uw account te activeren. Bij dit proces wordt een wachtwoord gegenereerd, wat u kunt gebruiken om in te loggen. Hier ziet u stap voor stap hoe het activatieproces in zijn werk gaat:

Account activeren voordat de vragenlijst kan worden ingevuld. Enkele persoonsgegevens worden gevraagd ter verificatie. Bevestiging dat e-mail is verzonden Bevestiging dat wachtwoord is verzonden. Met het wachtwoord uit de e-mail kunt u nu inloggen en daarna starten met de vragenlijst.

Het activatieproces bestaat uit meerdere stappen, ter bescherming van de privacy van onze donoren.

Het wachtwoord dat u per e-mail krijgt toegestuurd is automatisch gegenereerd en kan niet worden gewijzigd. Mocht u het wachtwoord vergeten zijn, dan kunt u via de 'wachtwoord vergeten-knop' een nieuw wachtwoord aanvragen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar het Handboek Online NHB Vragenlijst.