Tekstgrootte:-+

Over de daadwerkelijke hersendonatie

Hoe snel na overlijden moet de NHB worden ingelicht en wat gebeurt er vervolgens?

Het is van groot belang dat de NHB zo spoedig mogelijk na overlijden op de hoogte wordt gesteld. Tijdens kantooruren kan dit op nummer 020-5665499 (secretariaat NHB) en ’s avonds en in het weekend via nummer 020-4444330 (meldkamer VUmc). De medewerkers van de NHB zullen vervolgens het hele proces in gang zetten, te beginnen bij het ophalen van het lichaam van de overledene. Hiervoor wordt rouwvervoer ingeschakeld. De hersenobductie zal worden verricht in het VUmc. Daarbij zijn een patholoog, een sectieassistent en twee medewerkers van de NHB aanwezig. Na de hersenobductie blijft het lichaam nog ongeveer 8 uur in het VUmc, waarna het lichaam zal worden overgebracht naar de uitvaartondernemer die de uitvaart van de overledene verzorgt.

Wie verricht de hersenobductie en hoe lang duurt dit over het algemeen?

De hersenobductie wordt verricht onder leiding van een neuropatholoog. Afhankelijk van de klinische diagnose duurt een hersenobductie gemiddeld 90 minuten.

Kan er van de overledene nog afscheid worden genomen en kan deze nog worden opgebaard?

Ja, dit is allebei mogelijk. Op de formulieren voor het hersencodicil kan de toestemmingsgever aangeven of deze de overledene nog voor het vervoer naar het ziekenhuis wil zien om afscheid te nemen. Wanneer een overlijden bij ons wordt gemeld houden wij altijd rekening met familieleden die afscheid willen nemen.

Bij een hersenobductie wordt alleen hersenweefsel uitgenomen. Dit gebeurt met een snede op het achterhoofd. Na afloop van de obductie is hier vrijwel niets van te zien. Bij sommige ziektebeelden en controles die hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven, wordt tevens het ruggenmerg uitgenomen. Na een hersenobductie kan het lichaam gewoon worden opgebaard, ook als het ruggenmerg is uitgenomen.

Moeten er wijzigingen worden aangebracht in de regelingen voor de uitvaart? En zijn er kosten aan verbonden?

Het antwoord op beide vragen is nee. De hersenobductie staat de normale procedure van begrafenis of crematie niet in de weg, aangezien het lichaam binnen 24 uur weer wordt overgedragen aan de nabestaanden. De kosten van het vervoer en de obductie zijn voor rekening van NHB-Psy. Wij werken nauw samen met een begrafenisondernemer die zorgvuldig het vervoer van de overledene regelt. De familieleden geven aan naar welke bestemming de overledene na de obductie vervoerd kan worden. De kosten van de opbaring, begrafenis of crematie blijven voor de nabestaanden.